Alezea Online Boutique|Дамски дрехи и аксесоари| Алезеа Бутик

Алезеа е онлайн магазин за дамски дрехи и аксесоари. Alezea Boutique

0
Your Cart

Великите жени, чиито открития са приписани на мъже

В последната статия от нашата поредица, посветена на „Жената“ в нейния месец, ще Ви представим 5 велики жени, чиито открития са били приписани на мъже поради простия факт, че именно жена го е направила! Тази дискриминация е попречила на много талантливи, интелигентни и учени жени да изразават себе си и да се развиват в сферите, които ги вълнуват!

В днешно време, за щастие и не до съвършенство, това не е така, въпреки че все още съществуват такива различия в начините на възприемане на половете!

Нека видим кои са петте жени, направили феноменални открития за времето си и своевремнно отдадем чест на техните постижения!

Нети Стивънс

Нети Стивънс е родена орез 1861 г. в Америка и посвещава живота си на изследването на бръмбарите. По време на нейните изследвания тя открива разлика между женските и мъжките хромозоми, като в последствие прави същата аналогия с човешкото тяло. Така разработва система за определяне на пола XY, според която женските организми имат два еднакви хромозома Х, а мъжките различни хромозоми – XY! Това й откритие е първото доказателство за съществуваща връзка между външните физически характеристики (като пола) и особеностите на хромозомите!

По това време нейният колега Едмънт Бийчър прави подобни открития в свое независимо проучване. Тъй като е жена, Нети Стивънс не получава признание за научните си открития.

Мери Анинг

Мери е родена в Англия през 1799 година, по време на икономическата рецесия и Наполеон, който разпалва война из цяла Европа. За да помага на семейството си, още от малка се занимава с търсенето на полезни изкопаеми. Едва на 12 години, по време на една от нейните обиколки, тя открива няколко вкаменелости в скалите на родния си град Дорсет, които завинаги променят човешката история – вкаменелости на ихтиозавър и два скелета на плезиозавър и първите останки на птеродактил! По-късно нейни теории се мсятат за основата, върху която се построява тази на Чарлз Дарвин!

Много английски и американски учени биха се консултирали с нея, но, тъй като е жена, тя няма право да създаде научна кариера и да се присъедини към Съюза на геолозите в Лондон. Приносът ѝ към науката е официализиран едва през 1847 година.

Хенриета Суон Ливит

Американската астрономка е родена на 4 юли 1868 година. Студентка е в колежа в Радклиф и впоследствие назначена да работи като “компютър” – с този термин се назовават жените астрономи, наети да анализират данни за обсерваторията на Харвардския колеж. Шефът на Ливит – Едуард Чарлз Пикигн, ѝ възлага задачата да каталогизира на звездите по яркост от фотографски плаки. След като регистрира над 2400 звезди, открива връзката между светимостта и периода на цефеидите.

С връзката период-светимост на цефеидите (закон на Ливит) за пръв път е измерено разстоянието между Земята и друга галактика. Макар и да получава слабо признание приживе, приносите ѝ в астрономията са значителни. Години след Едвин Хъбъл използва откритието, за да установи емпирична закономерна връзка – Закона на Хъбъл, според който вселената непрекъснато се разширява.

Алис Бол

Алис Бол е родена през 1892 година в Сиатъл, Вашингтон и е първата жена и първата цветнокожа студентка, която завършва магистърска степен по химия в Хавайския колеж и по-късно става професор в катедрта по химия на същото място. Там тя изучава свойствата на маслото от шоумогра, което помага за лечение на проказа, но е изключително трудно за употреба поради химичние си състав. Алис разработва специално формула от маслото за инжектиране, която изолира активните му състави, но впоследствие умира от неизвестна болест преди да успее да публикува откритията си.

Друг учен поема наградите за откриването на първото ефективно лекарство срещу проказа преди антибиотиците. Минават цели 90 години преди университетът да признае научните приноси на Алис и да обяви 28 февруари за „Ден на Бол“.

Лиза Майтнер

Лиза е родена през 1878 година в еврейско семейство във Виена. Постъпва във Виенския университет, където изучава физика и става първата жена с докторска степен там. През 1926 г. става професор в Берлинския университет и е първата жена в Германия на тази длъжност, в която и да е научна област! В Берлин започва съвместна работа с Ото Хан под ръководството на Макс Планк.

Лиза Майтнер е първата, на която се удава да разцепи ядрото на урана и теоретично да изчисли тази енергия, използвайки уравнението на Алберт Айнщайн за еквивалентност на енергия и маса. По политически съображения не й е позволено да публикува откритията си. Ото Хан публикува резултатите през 1939 г., а няколко месеца по-късно с помощта на своя племенник Ото Фриш, Лиза описва физичната обосновка. През 1944 г. Ото Хан получава Нобелова награда за химия. о мнението на много учени тази награда е заслужавала и Лиза Майтнер. Има много спекулации по въпроса защо Майтнер не получава наградата.

Елемент 109 майтнерий в таблицата на Менделеев е наречен на нейно име. На нейно име е учредена и научноизследователска стипендия за разработки в областта на атомната физика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

X