Alezea Online Boutique|Дамски дрехи и аксесоари| Алезеа Бутик

Алезеа е онлайн магазин за дамски дрехи и аксесоари. Alezea Boutique

0
Your Cart

5 жени, които трябва да влязат в учебниците по история

В месеца на жената решихме да Ви представяме ежеседмични статии, които да разказват, показват и учат за ролята на жената в социалния и публичен живот и отдадат почит на Жената с голямо „Ж“ – нещо, което не е било позволено допреди броени десетилетия!

Днес ще Ви разкажем за жени, които би трябвало да са в учебниците по история, но за жалост не са! Те са революционери, по един или друг начин, на своето време – не само в изобретателен аспект, но и в социален!

Хеди Ламар

Чудили ли сте се някога как е възникнал безжичния интернет? През Втората Световна Война американската актриса и легенда на американското и европейско кино, както и изобретателка Хеди Ламар създава тайна система за комуникация, която полага основите на всички технологии от Wi-Fi до GPS!

„Предпочитам да нося бижута в косата си, отколкото където и да е другаде. Лицето трябва просто да блести със собствения си блясък.“


Ада Лъвлейс

Ада още от малка е била насърчавана да стане велик математик и учен! По време на съвместната й работа с Чарлз Бабич в университета в Лондон по неговия проект за старовремски компютър, тя успява да създаде математически алгоритъм, който да извежда числата на Бернули в такава форма, коята да бъде разчетена от компютърна програма. Това, де факто, я превръща в първия в света компютърен програмист! Едва 101 години по-късно нейната творба е преиздадена – когато започват да се правят първите компютри и се разбира докъде се простира нейното пионерство!


Мари Тарп

Марти Тарп е родена през 1920 г. в САЩ. Тя е американски геолог и океанографски картограф, който създава първата научна карта на дъното на Атлантическия океан. Работатата й разкрива детайлната топография и многоизмерния географски пейзаж на океанското дъно. Благодарение на работата й са открити тектонски плочи, съставя се и теорията за континенталния дрейф – теория за свободното движение на континентите един спрямо друг, носени от литосферните плочи, за която всички сме учили в часовете по география.


Мария Кюри

Мария Сальоомеа Склодоивска-Кюри е френски физик, пионер в областта на радиологията и първи носител на две Нобелови награди, както и първият човек (и единствената жена), спечелил престижната награда в две различни области на науката – физика и химия. Мария, заедно със съпруга си Пиер, откривa елементите полоний и радий, но именно радиацията в крайна сметка причинява смъртта й – работата й с радия носи сериозни здравословни проблеми и почти губи зрението си, а на 66-годишна възраст умира от анемия, причинена от радиацията.  И до днес личните й вещи се съхраняват оловни кутии, защото все още са радиоактивни.

„Никога не трябва да се страхувате от това, което правите, когато е правилно.“

Хенриета Лакс

Наследството на Хенриета Лакс е вечно. Буквално! Хенриета е била бедно чернокожо момиче и диагностицирано с рак на шийката на матката. Тя умира на 31 г, само няколко месеца след като са й поставили тази диагноза, но туморът й дава началото на първите безсмъртни човешки клетки, отглеждани в клетъчна култура!

Раковите й клетки са източникът на първата увековечена човешка клетъчна линия и една от най-важните в медицинските изследвания. За по-малко от две години пробите на Хенриета се разпространяват по целия свят. Клетките са наречени HeLa, именувани на първите срички от името и фамилията на Хенриета. Пагубният край на живота й дава ново начало на медицината и я променя завинаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

X